УСВОЈЕН БУЏЕТ ГРАДА ЧАЧКА ЗА 2021. годину

СОЦИЈАЛНО И ДРУШТВЕНО ОДГОВОРАН, АЛИ И ИНВЕСТИЦИОНИ

Одборници Скупштине града Чачка су усвојили одлуку о буџету града за 2021. годину у висини од 4 милијарде 795 милиона, већи је за 33 милиона динара у односу на овогодишњи. Пројектованим буџетом је планирано повећање давања према свим категоријама корисника. Он у основи јесте социјално и друштвено одговоран али је засигурно и инвестициони, јер пројекте које смо планирали или започели наставићемо и у 2021. години.

Стална и текућа буџетска резерва, као основ за реаговање у тешким околностима изазваним пандемијом вируса, значајно су увећане, како би се у случају потребе и у наредној години адекватно реаговало.

Кроз јавну расправу и спроведену анкету, грађани Чачка су оценили да је здравство апсолутни приоритет, тако да ћемо у наредној години започети изградњу новог објекта болнице уз реконструкцију постојећих капацитета. Такође, планирамо и почетак радова на изградњи здравствене станице “Љубић”. Ова истраживања су показала да је нашим суграђанима један од приоритета затворени базен, тако да ћемо у наредној години урадити пројектно-техничку документацију за изградњу овог објекта.

Почетак радова на изградњи новог објекта Опште болнице у Чачку и изградња фабрике за пречишћавање отпадних вода у нашем граду средствима од 23 милиона евра из европских фондова и наставак изградње инфраструктуре индустријских зона у Крњевићима и Прељини како бисмо у складу са усвојеним планским актима створили услове за долазак нових инвеститора и отварање нових производних погона.

У наредној години, према планираним позицијама у буџету, градиће се вртић у Заблаћу, фискултурна сала за економску школу и за борилачке спортове на локацији Соколане.

У 2021. години очекујемо реализацију пројеката у вредности од око 70 милиона евра, од чега око 10 милиона из градског буџета, а око 60 милиона  из државног буџета. Поред тога очекује нас наставак радова и на пројектима од националног значаја, као што су изградња ауто-пута “Прељина – Пожега”, почетак радова на изградњи ауто – пута “Моравски коридор”, проширење аеродрома “Морава” уз изградњу карго центра, наставак радова на реконструкцији хидро мелиорационог система “Парменац – Чачак”.

5. седница Скупштине града Чачка

Подршка председника државе, господина Александра Вучића, и подршка Владе Републике Србије нашем граду, никада нису били на вишем нивоу. Оваква сарадња је из године у годину све јача и значајнија. Наш град је препознат као носилац развоја овог дела Србије. Пројекти од највећег државног значаја тренутно се реализују на територији нашег града, почев од ауто-пута “Прељина-Пожега”, изградње Моравског коридора, проширења аеродрома Морава. Током 2020. године, уз подршку бројних министарстава и републичких јавних предузећа у нашем граду су реализовани веома значајни пројекти: Отварање компаније “Ворwерк”, куповина објекта, изградња и опремање Научно – технолошког парка, реконструкција ОШ “Ратко Митровић”, реконструкција зграде Међуопштинског историјског архива, реконструкција Балканске улице, изградња Улице 7, асфалтирање великог броја саобраћајница на градском и сеоском подручју, почетак радова на реконструкцији система за наводњавање “Парменац – Чачак”, реконструкција и надоградња заштитних бедема на реци Чемерници итд. Посебно смо поносни на чињеницу да смо у овој години купили зграду “Халк банке” и укњижили се као власници кошаркашке хале КК “Борац”. Обећање које смо дали грађанима пре четири године, да ће у свакој месној заједници бити асфалтиран барем по један путни правац, наставили смо да реализујемо и током 2020. Године а план је да такав тренд наставимо и у току 2021. године. Таква динамика радова подразумева асфалтирање око 50 километара путева годишње. У претходне четири године, уз велику подршку ЈП “Путеви Србије”, асфалтирали смо скоро 200 км путева на територији нашег града. За наставак ових активности, буџетом града за наредну годину планирали смо 70 милиона динара, што је основ за наставак радова започетом динамиком.

Амбициозно улазимо у 2021. годину јер очекујемо велика улагања у капиталне инвестиције у оквиру програма „Србија 2025“. Буџет смо планирали стратешки, на озбиљан и одговоран начин развијаћемо и проширивати капацитете индустријских зона што ће обезбедити нова радна места за наше суграђане а посебан акценат смо ставили на очување живота људи и очување и изградњу првенствено здравственог система.

Председник скупштине града Чачка
Игор Трифуновић