Одборници о буџету, материјал у електронској форми

Поред буџета, на дневном реду су извештаји више јавних предузећа и установа, програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја за подручје Чачка за 2017. годину, као и одлука о утврђивању економске цене програма васпитања и образовања у предшколским установама.

Председник Скупштине града Игор Трифуновић, изјавио је да је буџет за наредну годину развојни, перспективан и да ће сви они пројекти започети у овој години бити настављени у 2018.

“Буџет за наредну годину износи 4.085.000.000 динара. Можемо да се похвалимо да смо у региону једини град који има повећање буџета у односу на претходну годину. Када је реч о приливу средстава, планирана су већа средства од пореза на зараде”, рекао је Трифуновић.

Он истиче да је при крају завршетак индустријске зоне у Прељини, као и оне у Коњевићима намењене домаћим привредницима.

“Наше процене су да ћемо у 2018. години имати више радних места и због тога је пројекција на зараде нешто већа него што је то случај био у 2017. години. Много средства из Републике ћемо повући кроз пројекте. У ранијем периоду Чачак је сврстан у развијене градове и трансферна средства су била до 300 милиона. Када погледамо градове у окружењу, Краљево има око 600 милиона тих средстава, али њихов буџет је знатно мањи. Чачак је велики град, а Влада Србије гледа да сви градови буду равномерно развијени”, објаснио је Трифуновић.

Трифуновић је рекао да је на предлог буџета поднето 18 амнадмана, као и четири на тачке о Надзорним одборима у јавним преузећима.

Он очекуеј да на седници буде именован нови директор Дома културе.

“С обзиром да је на дневном реду буџет, али програми јавних предузећа, очекујем дугу дискусију, четири до пет дана. Панирамо да радимо и у суботу”, рекао је Трифуновић.

Говорећи о достављању скупштинског материјала у електронској форми, Трифуновић каже да је 68, од 75 одборника потписало уговоре и преузело лап топ рачунаре.

“На овај начин смањујемо трошкове. У плани је да се и седнице Градског већа преносе на новом порталу и да све буде доступно јавости. За наредну годину планирамо дигитализацију комплетне локалне самоуправе, од писарнице града, односно да сва документа која буду улазила у Управу града буду дигитализована”, закључио је Трифуновић.